Využití optočlenu: LED a fotorezistoru v kombinaci s MOSFETem ve zdroji el.koloběžky

 

Na co se používá na zdroji v elektrokoloběžce fotooptočlen fotorezistor s ledkou? a to je součástka, která je zapojená ve vstupním obvodě s MOSFETem a tranzistorem a ovlivňuje zpětnou vazbu.
 
LLM

Fotooptický snímač, který zahrnuje fotorezistor a LED, se často používá v elektrokoloběžkách pro detekci rotace nebo pohybu. Tento snímač funguje tak, že LED svítí na fotorezistor, který má citlivost na světlo. Když je mezi LED a fotorezistorem nějaký objekt (například ozubené kolečko), který blokuje světlo LED, tak se odražené světlo sníží, což způsobí změnu odporu fotorezistoru. Tato změna odporu pak může být detekována a využita k určení rychlosti nebo rotace kola.

V kombinaci s MOSFETem a tranzistorem by tento snímač mohl být součástí zpětné vazby, která reguluje například rychlost elektromotoru v závislosti na rychlosti rotace kola. Tímto způsobem může elektrokoloběžka udržovat konstantní rychlost nebo provádět jiné úkoly řízení.

A to má vliv na zpětnou vazbu toho MOSFETu, který reguluje velikost vstupního proudu pro koloběžku?
 
LLM

Ano, fotooptický snímač může mít vliv na zpětnou vazbu MOSFETu, který reguluje velikost vstupního proudu pro elektrokoloběžku. Když se mění odpor fotorezistoru v závislosti na množství světla dopadajícího na něj, změní se i napětí na snímači. Tato změna napětí může být použita k modifikaci vstupního proudu, který je regulován MOSFETem.

Například, pokud snímač detekuje, že se kolo otáčí rychleji, a tedy odpor fotorezistoru se mění, mikrokontrolér nebo jiný řídicí prvek může poslat signál pro zvýšení nebo snížení vstupního proudu pomocí MOSFETu, aby udržel konstantní rychlost nebo prováděl jiné úkoly řízení v závislosti na situaci.

Takže ano, změny v odporu fotorezistoru, které jsou způsobeny různými světelnými podmínkami, mohou být využity k ovlivnění zpětné vazby MOSFETu, který reguluje vstupní proud elektrokoloběžky.

Komentáře

Oblíbené příspěvky