How to shunt gate drive (MOSFET)?

Jak chápu toto zapojení

Proces On MOSFETu nebyl vysvětlen. Ale přes drain do source musí jít proud. Tím pádem je zřejmě tranzistor vyřazen díky tomu, že mezi emitorem a kolektorem není napětí. Tuto problematiku ještě vysvětlím níže.



Rozdíl mezi PNP a NPN

U NPN tranzistoru se na bázi přivádí kladné napětí, aby se tranzistor otevřel. U PNP se přivádí záporné napětí na bázi. Rozdíl mezi PNP a NPN je ve schématu dán tou šipkou v emitoru.

Má-li se MOSFET zavřít, pak na výstupu IO se objeví "0". Tím dojde k otevření tranzistoru a náboj z gate se svede na zem. Aby se na bázi neobjevilo kladné napětí, které by tomu otevření tranzistoru zabránilo, tak je tam ta dioda.

 


Nyní driver zeslabí signál na výstupu, jako by byl vypnutý.

Ten tranzistor vyřadí (shunts out) indukci jdoucí ve smyčce v okruhu z ovladače na bránu, takže slouží jako přepínač (shunt). Během procesu vypínání se na výstupu ovladače objeví slabý signál. Díky tomu se PNP BJT* se zapne a brána a zdroj se místně "vyzkratují" (shunts out) na vývodech MOSFETu.

Poznámka:

BJT = "Bipolar Junction Transistor"


 Následně probíhá vybití vnitřní kapacity MOSFETu.

Nicméně nechápu proces sepnutí, protože podle schématu by tam byl zkrat, a MOSFET by se nikdy nezapnul!



Proces zapnutí znovu vysvětlen

Takže přivedu na source napětí a proud prochází mezi source a drain. Ovladač zajištuje, že brána je otevřená. Jak tomu rozumím jest, že tranzistor T1 není v tuto chvíli otevřen, protože přestože se zdá, že na bázi T1 je možné přivést proud, není tomu tak, protože mezi emitorem a kolektorem prakticky je velmi malý potenciál, tedy velmi malé napětí, které nebude stačit k otevření T1. Toto je mé pochopení problému proč se zdálo, že tranzistor T1 by byl furt uzavřen.

 

 



Komentáře

Oblíbené příspěvky