Tepelná ztráta (thermal runaway) a náběhový proud (inrush current)

Přeložte pojem "thermal runaway"
ChatGPT

Pojem "thermal runaway" by se do češtiny překládal jako "tepelný únik" nebo "tepelná spirála". Jedná se o situaci, kdy se teplota součástky, často polovodičového prvku, začne zvyšovat vlivem interních tepelných efektů a pozitivní zpětné vazby, což vede k dalšímu zvyšování teploty až do dosažení kritického bodu, kdy může dojít k selhání součástky. Tato situace je obzvláště důležitá v elektronice, kde může vést k poškození zařízení nebo dokonce k požáru.


Čemu se říká Náběhový proud (inrush current), přeložte. Souvisí s kapacitou diody.
ChatGPT

"Inrush current" je anglický termín označující proudový náraz nebo proudový špičkový příkon, který nastává v okamžiku zapnutí elektrického zařízení nebo připojení k napájecí síti. Tento jev se často vyskytuje v zařízeních s vysokými kapacitami nebo induktancemi, jako jsou například napájecí zdroje, transformátory nebo velké elektromotory.

Při zapnutí zařízení se kapacity a induktance dobíjejí napájecím napětím a způsobují krátkodobý nárůst proudu, který může být mnohonásobně vyšší než běžný pracovní proud. Tento inrush current může mít vliv na spínací prvky a ochranné prvky v elektrickém obvodu a může vést k poškození součástek, pokud není řádně zvládnut.

V češtině by se "inrush current" mohl přeložit jako "proudový náraz" nebo "nárazový proud". Tento jev není přímo spojen s kapacitou diody, ale spíše s celkovou kapacitou a induktancí zařízení, které je připojeno k napájecí síti.


Dochází při tom u třífázových zařízení s velkou spotřebou k posunu fáze?
ChatGPT

Při náběhovém proudu u třífázových zařízení s velkou spotřebou nemusí nutně docházet k posunu fáze. Inrush current je spíše krátkodobý jev, který se vyskytuje při zapnutí zařízení a souvisí s dobíjením kapacit a induktancí v obvodu.

Posun fáze je obvykle spojen s nerovnoměrným rozložením zátěže nebo nerovnoměrným průběhem proudů v třífázovém systému. Tyto jevy mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou nevyvážené zátěže, poruchy v obvodu nebo nesprávné dimenzování elektrického systému.

Pokud je posun fáze přítomen, může to způsobit další komplikace, zejména při provozu třífázových motorů nebo jiných zařízení, která vyžadují správnou fázovou rovnováhu. Proto je důležité sledovat a správně řídit elektrický systém, aby se minimalizovaly problémy spojené s posunem fáze a inrush currentem.

Komentáře

Oblíbené příspěvky