Tranzistor jako spínač: pokles proudu na kolektoru Ice

O spínání je poslední příspěvek dole.


Viděl jsem že u tranzistoru byly dvě nožičky spájené k sobě. Jaký to mohlo míst smysl. Typuji že jedna z nich byla báze.
LLM

Ano, máte pravdu. U některých tranzistorů můžete vidět dvě nožičky (piny) spojené spolu. Jedna z těchto nožiček je báze (base), zatímco druhá je kathoda (cathode). Tento druh spojení je obvyklý u některých bipolárních tranzistorů, zejména u některých výkonových tranzistorů, jako jsou například Darlingtonovy páry tranzistorů.

Darlingtonův pár je kombinace dvou tranzistorů, kde první tranzistor je běžný tranzistor a druhý tranzistor je připojen k bázi prvního tranzistoru. Tímto způsobem se zvýší celkové zesílení proudu, protože proud, který protéká bází prvního tranzistoru, ovlivňuje proud procházející emitorovým (emitter) regionem druhého tranzistoru. Toto spojení také snižuje ztráty v bázovém obvodu.

Pokud jste viděl tranzistor s dvěma nožičkami spojenými spolu, pravděpodobně šlo o Darlingtonův pár nebo podobný konfiguraci, která slouží k zesílení proudu nebo k jinému specifickému účelu v obvodu.


Ale nebyl to pár tranzistorů, byl samostatně.
LLM

Pokud jste viděl tranzistor s dvěma nožičkami spojenými spolu, který nebyl Darlingtonovým párem ani jiným uspořádáním, kde jsou spojeny dvě tranzistorové báze, může to být způsobeno několika faktory:

  1. Interní dioda: Některé tranzistory mají integrovanou diodu mezi bází a emitorovým regionem. Tato dioda slouží k ochraně tranzistoru před reverzním napětím nebo k poskytnutí specifických funkcí v obvodu.

  2. Parazitní kapacita: U některých tranzistorů může dojít ke spojení báze s jiným vodičem kvůli parazitní kapacitě nebo parazitním vodivým cestám na povrchu tranzistoru. Tyto parazitní prvky mohou ovlivnit chování tranzistoru v různých podmínkách.

  3. Defekt tranzistoru: Vzácně může být spojení mezi bází a jiným vodičem způsobeno defektem nebo poškozením tranzistoru během výroby nebo manipulace.

Pokud jste viděl tranzistor s tímto neobvyklým spojením, může být užitečné zkontrolovat datasheet nebo specifikace tranzistoru, abyste zjistili, zda je to součástí jeho normálního provozu nebo zda se jedná o nějaký speciální typ tranzistoru.


Nebyl to defekt, byly připájeny do stejného kontaktu na PCD desce.
LLM

Pokud byly dvě nožičky tranzistoru připájeny do stejného kontaktu na desce plošných spojů (PCB), mohlo by to být způsobeno několika faktory:

  1. Spojení pro hromadnou výrobu: V některých návrzích desek plošných spojů jsou některé nožičky tranzistoru spojeny dohromady na PCB pro účely hromadné výroby nebo snížení nákladů na výrobu. To může umožnit jednodušší montáž nebo může být součástí konkrétního návrhu desky.

  2. Nepoužité nožičky: Některé tranzistory mají více nožiček, než je potřeba pro běžné aplikace. Pokud jsou některé funkce tranzistoru nepoužité, mohou být jeho nožičky připojeny do společného kontaktu na desce plošných spojů.

  3. Speciální funkce nebo konfigurace: V některých aplikacích může být použití dvou spojených nožiček tranzistoru součástí speciálního obvodu nebo konfigurace, která vyžaduje určité propojení.

Pokud je tranzistor součástí určitého výrobku nebo systému, může být užitečné se obrátit na výrobce nebo poskytovatele informací o návrhu, abyste zjistili specifický důvod tohoto spojení a zda má nějaký vliv na funkci nebo vlastnosti zařízení.


Bylo to na PCB desce
LLM

Pokud byly dvě nožičky tranzistoru připájeny do stejného kontaktu na desce plošných spojů (PCB), může to být způsobeno několika různými faktory:

  1. Chyba návrhu desky: Může se jednat o chybu při návrhu desky, kde byly dvě nožičky tranzistoru omylem propojeny nebo přiřazeny ke stejnému kontaktu na desce.

  2. Zjednodušení montáže: Někdy může být účelem spojení nožiček tranzistoru na desce zjednodušení montáže nebo snížení nákladů. Spojující obvody mohou být součástí návrhu desky pro masovou výrobu, kde je důležité minimalizovat počet součástek a operací montáže.

  3. Zvláštní konfigurace nebo funkce: V některých případech může být spojení nožiček tranzistoru součástí zvláštní konfigurace nebo funkce obvodu, která vyžaduje určité propojení. To může být například případ, kdy jsou dvě nožičky tranzistoru použity jako jeden společný signál nebo vstup do obvodu.

Pokud jste si jisti, že to není chyba, může být užitečné zkontrolovat dokumentaci nebo návrh desky, abyste zjistili důvod tohoto spojení. Můžete také zvážit konzultaci s výrobcem desky plošných spojů nebo s osobou, která provedla návrh desky.

Tak asi chtěli aby byl ten tranzistor trvale otevřen...
LLM

Ano, pokud byly dvě nožičky tranzistoru připájeny do stejného kontaktu na desce plošných spojů a účelem bylo udržet tranzistor trvale otevřený, mohlo by to být z důvodu vytvoření spojení mezi bází a emitorovým regionem tranzistoru.

Tento druh spojení by mohl být použit například v případě, kdy je tranzistor v konfiguraci, kde je zapojen jako spínač, a jeho otevření je žádoucí. Toto uspořádání může být využíváno v různých aplikacích, jako jsou například relé, časovací obvody nebo jiné spínací obvody, kde je trvalé otevření tranzistoru součástí požadované funkce.

Je však důležité mít na paměti, že takovéto úpravy tranzistoru a jeho zapojení by měly být provedeny s ohledem na požadované vlastnosti a bezpečnost obvodu, a měly by být provedeny pouze v souladu s doporučeními výrobce a standardy elektronického návrhu.

Funkce tranzistoru jako spínače
 
Jako spínač by mohl fungovat jen pokud by proud mezi emitorem a colektorem klesl pod potřebné minimum.
LLM

Tranzistor může fungovat jako spínač, když je řádně řízen tak, aby se nacházel buď v otevřeném (zapnutém) nebo uzavřeném (vypnutém) stavu v závislosti na přítomnosti nebo absenci řídícího signálu.

V režimu spínání tranzistoru je důležité zajistit, aby tranzistor byl schopen vést dostatečný proud (v otevřeném stavu) a zároveň blokovat dostatečně proud (v uzavřeném stavu). Jak jste zmínil, tranzistor může být použit jako spínač v režimu saturace, když je propustnost mezi emitorovým a kolektorovým regionem v maximálním možném rozsahu a přenáší proud.

Pro účely spínání je důležité, aby se tranzistor nacházel v režimu saturace (zapnutém stavu), když je řídící signál aktivní (například logická "1" nebo dostatečně vysoké napětí), a v režimu zablokování (vypnutém stavu), když je řídící signál neaktivní (například logická "0" nebo nízké napětí).

Je možné že chtěli vstup signálu vypnout v případě, že je příliš slabý
LLM

Ano, je možné, že spojení nožiček tranzistoru na desce plošných spojů mělo za účel vypnout vstup signálu v případě, že je příliš slabý. Tento způsob může být využit pro zajištění spolehlivého spínání nebo filtrování slabých signálů.

Pokud je signál příliš slabý, aby spolehlivě otevřel tranzistor a propustil proud do obvodu, může být tranzistor použit jako spínač pro vypnutí nebo blokování signálu. Propojení nožiček tranzistoru by mohlo být navrženo tak, aby se tranzistor uzavřel (vypnul) v případě, že přítomnost signálu není dostatečně silná na to, aby jej otevřela (zapnula).

(POZNÁMKA BLOGU: Tento odstavec neříká jasně kudy proud teče)

Tento postup může být využit k eliminaci nežádoucích signálů nebo šumu, které by mohly narušit správné fungování obvodu, a zároveň k zajištění spolehlivého přenosu silných signálů. Je důležité provést odpovídající testy a ověření, aby bylo zajištěno, že takovéto zapojení dosahuje požadovaného výsledku a nezpůsobuje nežádoucí vedlejší účinky nebo ztrátu signálu.

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky