Přepěťová ochrana: Transil (TVS dioda) a zenerka a zenerovo napětí

TVS dioda a ochrana proti ESD

TVS (Transient Voltage Suppressor) diody jsou obvykle vhodné pro ochranu proti přechodným událostem, jako jsou ESD (Electrostatic Discharge) a špičky napětí způsobené indukcí nebo přepětím v obvodu.

Jejich primární funkcí je poskytnout rychlou a efektivní ochranu elektronických zařízení před náhlým nárůstem napětí, který může způsobit poškození citlivých komponentů. TVS diody mají schopnost rychle reagovat na přechodné události a zkratovat nadbytečný proud mimo zátěž, čímž udržují napětí na bezpečné úrovni.

Přestože TVS diody nemusí být účinné při dlouhodobém nadměrném napětí nebo přetížení, jsou cenným nástrojem pro ochranu citlivých elektronických zařízení před krátkodobými přechodnými událostmi, které mohou způsobit vážné poškození. Jejich použití je obzvláště důležité v aplikacích, kde hrozí vysoké riziko ESD, jako je například v průmyslových prostředích nebo při manipulaci s elektronickými součástkami.

Zenerka v závěrném směru na větvi se zátěží

TVS dioda je na větvi A paralelně se zátěží. Zátěž je na větvi B. Musím ale chránit větev B proti poruše, proti většímu napětí při poruše měniče. Co se tedy dá na větev B? Zenerova dioda? Bylo by to správné řešení ? Pokud ano, vysvětlete jak by to fungovalo na větvi B. Pokud nelze provést na větvi B, zamítněte to.

LLM: Ochrana větve se zátěží

Pokud potřebujete chránit větev B proti poruše měniče a přepětí, TVS dioda paralelně (v reverzním směru) se zátěží větve A není optimálním řešením pro ochranu větve B. TVS dioda bude chránit větev A proti přechodným událostem, ale není přímo spojena s větví B.

Pro ochranu větve B před přepětím a poruchami měniče byste měli zvážit použití jiného typu ochrany, jako je například zenerova dioda. Zenerova dioda může být umístěna v sérii s větví B a napětí na ní udržovat na určité úrovni (je-li orientována v reverzně). Když napětí překročí určitou úroveň, zenerova dioda začne vést proud, což sníží napětí na větvi B na specifikovanou hodnotu (viz parametry zenerky) a chrání připojené zařízení před poškozením způsobeným přepětím.

V tomto konkrétním případě by zenerova dioda byla spojena v sérii s větví B tak, aby se při překročení určitého napětí na větvi B začala dioda otevírat a odvádět nadbytečný proud, čímž by udržovala napětí na bezpečné úrovni.

Je důležité zvolit zenerovu diodu s vhodnou hodnotou zenerova napětí, která bude odpovídat maximálnímu přípustnému napětí větve B. Také je důležité vzít v úvahu průchodový proud a výkonovou ztrátu diody, abyste zajistili správnou ochranu a minimalizovali riziko poškození zařízení.

Zenerovo napětí

Zenerovo napětí je charakteristické napětí, při kterém začne zenerova dioda (také nazývaná zenerova destička) provádět proud ve zpětném směru. Jedná se o specifickou vlastnost zenerových diod, které jsou navrženy tak, aby prováděly určitý proud v opačném směru, když napětí přes ně překročí zenerovo napětí.

Když je napětí aplikováno v závěrném směru (tj. napětí je připojeno k anodě zenerovy diody), normální dioda by byla v závěrném směru zcela izolovaná a nepropouštěla by žádný proud. Naopak, zenerova dioda začne provádět proud ve zpětném směru, když je napětí přes ní překročeno zenerovo napětí.

Zenerovo napětí je specifická hodnota, která je charakteristická pro každou zenerovou diodu a může být pevně stanovena výrobcem nebo volitelně volena v závislosti na konkrétních požadavcích aplikace. Používá se ve stabilizátorech napětí, kde zenerova dioda udržuje stabilní napětí na svých svorkách při určitém zatížení a různých podmínkách napájení.

Jenže p

Příklad zenerky - datasheet

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/26331/VISHAY/BZX85C3V3.html

Komentáře

Oblíbené příspěvky