Dioda IN4007 - datasheet - čtení dokumentace a měření

 

Poraďte mi ohledně diody IN4007 - Maximum Recurrent Peak Reverse Voltage 1000V, Maximum RMS Voltage 700V,  Maximum DC Blocking Voltage 1000V, Maximum Average Forward Rectified Current 3/8 Lead Length at  75˚C - 1A.  Maximum Overload Surge 8.3 ms single half sine-wave 50A, Maximum Forward Voltage at 1.0A AC and 25 C 1.1A, Maximum Full Load Reverse Current, Full Cycle Average at 75 C Ambient 30 mikroA, Maximum DC Reverse Current at 25 C at 30 mikroA Rated DC Blocking Voltage at 75 C  50.0 mikroA, Typical Junction Capacitance (Note 1) 30 pF.
Toto jsou hodnoty z datasheetu.

Co ale znamená když na diodovém měřáku jsem naměřil aprox. forward voltage drop 630 a dává to smysl vzhledem k výše uvedeným parametrům datasheetu? V měřáku je baterka 9V takže 630 volt to asi být nemůže.


LLM

Zdá se, že jste udělali chybu při interpretaci měření na diodovém měřáku. Nezapomeňte, že přístroj ukazuje forward voltage drop v diodě, což je napětí, které dioda ztrácí při přímém průchodu proudu. Pokud jste naměřili přibližně 630 mV, znamená to, že při průchodu proudu diodou ztrácíte asi 0,63 V.

Pokud jste použili baterii s napětím 9 V, není možné naměřit 630 V na diodovém měřáku. To by bylo mnohem vyšší než maximální forward voltage drop, který uvádíte z datasheetu (1,1 V při 1 A). Místo toho je pravděpodobné, že jste správně naměřili 630 mV (0,63 V), což je očekávaný forward voltage drop pro diodu IN4007 při průchodu proudu 1 A.

Pokud máte další otázky ohledně diody IN4007 nebo diodového měřáku, neváhejte se zeptat!

Maximum RMS Voltage
 
LLM

Maximum RMS Voltage se odkazuje na maximální efektivní hodnotu střídavého napětí, které může dioda bezpečně zvládnout. RMS znamená Root Mean Square (kvadratický průměr), což je metoda pro výpočet efektivní hodnoty střídavého signálu.

Pro diodu IN4007, jejíž hodnoty uvádíte, je Maximum RMS Voltage 700 V. To znamená, že dioda může bezpečně pracovat s maximálním střídavým napětím o hodnotě 700 V. Při překročení této hodnoty by mohlo dojít k poškození diody nebo dokonce k poruše obvodu, ve kterém je dioda použita. Je důležité dodržovat tuto specifikaci při návrhu a použití elektronických obvodů.

Takže dioda je v pořádku?
 
LLM

Ano, pokud jste naměřili forward voltage drop přibližně 630 mV a dioda je označena jako IN4007 s hodnotou Maximum Average Forward Rectified Current 1 A, pak vypadá, že dioda funguje v pořádku a je v souladu s parametry uvedenými v datasheetu.

Je důležité vzít v úvahu, že měření přes diodový měřák obvykle poskytuje pouze přibližné hodnoty. Nicméně, pokud jste naměřili hodnotu blízkou 630 mV při použití baterie s napětím 9 V a proudovým zatížením kolem 1 A, zdá se, že dioda funguje podle očekávání.

Jaký odpor by ta dioda měla mít?
 
LLM

Dioda IN4007 je dioda s vysokofrekvenčním usměrňováním s relativně nízkým přechodovým odporem. Typický přechodový odpor (forward resistance) pro tuto diodu při průchodu proudu 1 A se pohybuje kolem několika desítek až stovek miliohmů.

Přesná hodnota odporu závisí na konkrétních podmínkách, jako je proud, teplota a konkrétní typ diody, a může se lišit od výrobce k výrobci. Nicméně, pro diodu IN4007 při průchodu proudu 1 A byste měli očekávat, že její přechodový odpor bude relativně nízký, typicky v rozmezí jednotek až desítek ohmů.

Pokud potřebujete přesnou hodnotu přechodového odporu pro vaši konkrétní diodu, můžete se podívat do jejího datasheetu, kde by měla být uvedena.

User
Jaký je reverse current u té diody?
 
LLM

Reverse current, také nazývaný jako reverse leakage current, je proud, který teče přes diodu v opačném směru, když je aplikováno záporné napětí na její anodě vůči katodě.

Pro diodu IN4007 jsou uvedeny následující hodnoty:

  • Maximum Full Load Reverse Current, Full Cycle Average at 75 °C Ambient: 30 µA
  • Maximum DC Reverse Current at 25 °C at 30 µA Rated DC Blocking Voltage at 75 °C: 50.0 µA

Tyto hodnoty znamenají, že při aplikaci záporného napětí v rozmezí hodnot uvedených v datasheetu, by měl být reverse current diody IN4007 menší než 30 µA při normální teplotě (25 °C) a menší než 50 µA při zvýšené teplotě (75 °C).

Je důležité dodržovat tyto hodnoty, aby se zabránilo nežádoucím účinkům, jako je přehřátí diody nebo poškození obvodu.

 

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky