Schéma s pnp tranzistory - otevření vs neotevření tranzistoru

 

 


 Ohledně prvního tranzistoru:

Fakt 1. - PNP tranzistor uzavřen

Když na emitor PNP tranzistoru přivedeme napětí +DCC a na kolektor dáme -DCC, a bázi nepřipojíme, PNP tranzistor se neotevře. Bez připojení k bázi nemá tranzistor dostatečný podnět k otevření, a proto zůstane uzavřený.

Fakt 2. - PNP tranzistor uzavřen

Když na emitor PNP tranzistoru přivedeme napětí +DCC, na kolektor dáme -DCC a bázi přivedeme na +DCC, tranzistor se uzavře. To je způsobeno tím, že kladný potenciál na bázi odvrací dopované nosiče náboje od spojení s emitorovým regionem, což zabraňuje proudu mezi emitor-emitorovým a kolektor-kolektorovým připojením.

Fakt 3. - PNP tranzistor otevřen

Když na emitor PNP tranzistoru přivedeme napětí +DCC, na kolektor dáme -DCC a bázi přivedeme na -DCC, tranzistor se otevře. To nastává kvůli rozdílu potenciálů mezi bází a emitoru, což umožní tok proudu z emitoru do kolektoru.

Fakt 4. - PNP tranzistor uzavřen

Při připojení napětí -DCC na emitor, +DCC na kolektor a +DCC na bázi PNP tranzistoru se tranzistor uzavře. Tento uspořádání způsobí, že báze je na vyšším potenciálu než emitor, což brání toku proudu mezi emitor-emitorovým a kolektor-kolektorovým připojením, a tím způsobuje uzavření tranzistoru.

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky