KSF: Otázky zaměřené na legalismus HS s ohledem na chápání biblických veršů

HNUTÍ KULTURY ČISTOTY

 

HNUTÍ SVATOSTÍ

Otázky a odpovědi zaměřené na legalistické chápání biblických veršů, zejména těch, které jsou často používány v hnutí svatosti. Zde jsou některé možné otázky:

Co lze pochopit z verše 1. Jana 1:8-10 o hříchu a jaká je role Ducha Svatého v ve vítězství nad hříchem?
"Pokud tvrdíme, že jsme bez hříchu, klameme sami sebe a pravda není v nás. Pokud vyznáme naše hříchy, je věrný a spravedlivý a odpustí nám naše hříchy a očistí nás od veškeré nepravosti. Pokud tvrdíme, že jsme nehřešili, děláme z něho lháře a jeho slovo není v nás."
a) Věřím, že tento verš ukazuje na to, že každý člověk hřeší a musí se přiznat ke svým hříchům, aby byl očištěn. (3 body)
b) Myslím si, že tento verš ukazuje na nutnost čistoty a dokonalosti v každodenním životě, aby člověk byl přijatelný v Božích očích. (2 body)
c) Nepovažuji tento verš za důležitý a nevnímám potřebu přiznávat své hříchy. (1 bod)

a) Verš hlavně zdůrazňuje nutnost čistoty a dokonalosti v každodenním životě, aby člověk byl přijatelný v Božích očích. Sílu abychom nezhřešili nám dává Duch Svatý. (3 body)
b) Verš hlavně zdůrazňuje nutnost čistoty a dokonalosti v každodenním životě, aby člověk byl přijatelný v Božích očích. K této čistotě se každý musí dopracovat. (3 body)
c) Verš nám připomíná, že Duch Svatý nám dává sílu vyrovnat se s hříchem a jeho důsledkem, díky čemuž získáváme pokoj v duši. (1 bod)
d) Verš připomíná skutečnost, že lidská přirozenost je hříšná, takže budeme hřešit až do konce života a to nezmění ani přítomnost Ducha Svatého v našem životě. (0 bod)

Co užitečného lze vyčíst z verše Jakuba 1:12-15, který mluví o zkouškách a pokušeních?
"Blaze tomu, kdo snáší zkoušky, protože až v nich obstojí, dostane korunu života, kterou Pán zaslíbil těm, kdo ho milují. ... každý člověk je pokoušen, když je sváděn svým vlastním zlem a sváděn. Pak, když touha počne, porodí hřích; a hřích, když je plně vyzrálý, rodí smrt."


a) Věřím, že tento verš nás vyzývá k vytrvalosti v boji proti hříchu a pokušení, aby nás to posílilo ve víře. 
(3 body)
b)
Touhy budeme mít vždy (třeba sexuální pudy). Vyplývá z toho, že není možné, abychom byli úplně vysvobozeni z kolotoče pudů a hříchů. Čelíme a budeme čelit zkouškám a pokušením ohledně tužeb a hříchů. Je to pro člověka přirozené a opakuje se to po celý život. (1 bodů)
c) Myslím si, že tento verš ukazuje na to, že hřích je přirozenou součástí lidského života a není třeba se ho neustále snažit překonávat. (0 body)

Co se dá vyvodit z verš Židům 10:26-31, který hovoří o důsledcích hříchu a pohrdání Božími zákony?

"Jestliže totiž dobrovolně pokračujeme v hříchu po obdržení poznání pravdy, nezůstává žádná oběť za hříchy, ale jen děsivé očekávání soudu a zuřivý oheň, který pohltí nepřátele Boží. Každý, kdo zamítl Zákon Mojžíšův, zemřel bez milosrdenství na základě svědectví dvou nebo tří svědků. Jak více si myslíte, že by měl být potrestán ten, kdo pohrdl Synem Božím, kdo se choval neuctivě ke krvi smlouvy, která je posvětila, a kdo urazil Ducha milosti? Vždyť známe toho, kdo řekl: 'Msta je moje, já odplatím,' a znovu: 'Pán bude soudit svůj lid.' Je hrozné padnout do rukou živého Boha."

a) Věřím, že tento verš nás vyzývá k pečlivému dodržování Božích přikázání a varuje nás před důsledky neposlušnosti. (3 body)
b) 
Bez ohledu na to co Pavel napsal židům, bible pamatuje na to že křesťané z pohanů jsou pod milostí a nemusí se cítit odsouzeni, neboť text mluví o židovském Zákoně určeným těm z obřízky. Takže se nemusíme tímto veršem znepokojovat. (0 body)
c) 
Pavel předpokládá že by křesťané neměli hřešit a jako řešení jim dal křest v Duchu Svatém, aby díky jeho moci měli sílu nehřešit (3 bod)

Tyto otázky a odpovědi mohou pomoci identifikovat legalistický přístup k biblickým veršům a zjišťovat, jak uživatelé chápou dané pasáže ve světle svých vírových přesvědčení.

Komentáře

Oblíbené příspěvky