Krita: Ořezové masky - Alfa dědičnost ořezových masek (ve skupině)

Toto je přeložená poslední část tutorialu zde:

https://docs.krita.org/en/tutorials/making_an_azalea_with_the_transformation_masks.html#lets-get-to-drawing

Tutoriál pokračuje od tohoto obrázku:




Nyní použijeme Alpha dědičnost. Alpha dědičnost je koncept, který je špatně pochopen, protože mnoho programů místo toho používá ořezové masky, které ořezávají alfu vrstvy pouze pomocí alfy následující vrstvy.

Alpha dědičnost využívá všechny vrstvy ve zásobníku, tudíž všechny vrstvy ve skupině, které samy nemají aktivovanou alpha dědičnost, nebo všechny vrstvy ve zásobníku*, pokud vrstva není ve skupině, aktivují alpha dědičnost.

(V Kritě se termín "stack" (zásobník) obvykle odkazuje na vrstvy umístěné na sebe v pracovní ploše programu. Zásobník vrstev v Kritě je uspořádaný seznam vrstev, které tvoří vaši práci.)

Ale pro nás je alpha dědičnost užitečná, protože můžeme využít všechny klonované vrstvy ve skupině (pokud jsou sloučeny), transformované nebo ne, pro oříznutí. Stačí nakreslit světle modrý čtverec přes všechny květiny v daném shluku. Oříznutí shluku pomocí alpha dědičnosti.

Poté stiskněte poslední ikonu ve zásobníku vrstev, tlačítko pro dědičnost alfy, abyste aktivovali alpha dědičnost. Aktivace alpha dědičnosti.

Poté nastavte vrstvu na násobení, aby to vypadalo, že je všechno tmavě modré. Násobení oříznutého tvaru.

Poté, s násobením a alpha dědičností zapnutou, použijte gumu k odstranění oblastí, kde by neměl být žádný stín. Odstranění nadbytečných oblastí gumou.

Pro zvýraznění použijte přesně stejnou metodu a PŘESNĚ stejnou barvu, ale místo toho nastavte vrstvu na Dělení (najdete to mezi aritmetickými módami míchání). Použití Dělení má přesně opačný efekt než násobení s tou samou barvou. Výhodou tohoto je, že můžete snadno nastavit doplňkovou harmonii ve vašich stínech a zvýraznění pomocí těchto dvou. Přidání stínů a zvýraznění pomocí techniky alpha dědičnosti.

Učiňte toto se všemi shluky a listy, a možná s celou rostlinou (nejprve ji musíte umístit do skupinové vrstvy, protože pozadí je neprůhledné), a hotovo!

Transformační masky lze použít na vrstvy s barvami, vektorové vrstvy, skupinové vrstvy, klonované vrstvy a dokonce i na souborové vrstvy. Doufám, že vás tento tutoriál inspiroval k využívání transformačních masek v budoucnosti!

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky