LLM úkol - 1. seznam úkolů

Proveď analýzu jednotlivých veršů z českého textu (každý verš je na novém řádku a má vlastní číslo) a výstupní výsledky mi dej ve formátu CSV s oddělovačem ";".

1. sloupec: číslo verše

2. sloupec: "způsob_vyprávění" - [příběh|analogie|dialog|symbolika]. Sloupec informuje o způsobu literárního vyprávění v tomto verši.

3. sloupec: "dialogy" - Pokud verš zachycuje dialogy, uveďte tam kdo tam mluví a odpovídá a zapište tu informaci do seznamu odděleného čárkou ",". Například:"Ježíš,Nikodém"

4. sloupec: "osoby" - Seznam podstatných jmen osob, které se ve verši nachází. Jednotlivé jména budou oddělené čárkou a musí být v tom daném pořadí jak jsou uvedeny ve verši. Pokud je verš výrokem osoby, tak toto jméno musí být na prvním místě.

5. sloupec: "role" - Role znamená postavení nebo charakteristiku, kterou daná osoba ve verši nebo dialogu zastávají. Nejedná se o jméno osoby. Časté role jsou například:

Bůh, král, prorok, kněz, vojevůdce, náboženský vůdce, farizej, zákoník, saducej, pilát, soudce, zástupce, vězeň, otrok, zločinec, žák, služebník, ženich, družičky , zesnulý, apod.

Páry poskytují asociaci mezi osobou a rolí, které zastávají. Páry budou tvořený pomocí jména osoby, dvojtečky jako oddělovače a role kterou ta osoba zastává.

Ve výsledku tedy sloupec role bude obsahovat seznam párů: jméno osoby oddělené dvojtečkou a následované rolí kterou. budou oddělené čárkou: "," .

Příklad 5. sloupce: "Ježíš:učitel,Marek:učedník". Z příkladu lze vyčíst, že Ježíš vystupuje v roli učitele a Marek v role učedníka.

6. sloupec:"postava_ústřední":Která postava je ústřední v tomto verši nebo dialogu? Například: Ježíš

7. sloupec:"postava_autority":Která postava je nejvyšší autoritou v tomto verši nebo dialogu z pohledu světa? Například:Král Agripa

8. sloupec:"tázaná_postava":V případě, že je položena otázka či prováděn výslech, zde je uvedeno komu byla otázka položena.

9. sloupec:"podmět_určitého_s_přísudkem":

Hledání podmětu (subjektu) určitého a přísudku. Ve verši budete hledat podmět který je určený v daném verši a má k sobě odpovídající přísudek. Do podmětu (subjektu) nebudete zahrnovat zájmena, ani předmět (objekt)

Identifikujte páry podmětu určitého s přísudkem, ve kterých je podmětem konkrétní osoba a přísudek činnost prováděná touto osobou. Například věta 'Včera Ježíš přišel k nám domů a večer si lehl a usnul.' má tři páry: 'Ježíš přišel', 'Ježíš lehl', 'Ježíš usnul'. Tyto páry by měly být odděleny čárkami v seznamu, takže například takto:"Ježíš přišel,Ježíš lehl,Ježíš usnul".

10. sloupec:"reakce_dialogu": Popis reakcí v dialogu bude vyjádřen pomocí párů podstatných jmen. Páry budou odděleny čárkou "," , zatímco podstatná jména v páru budou odděleny dvojtečkou ":". Pokud jde o dialog, popište pomocí párů dvou podstatných jmen jak osoba reagovala. První podstatné jméno v páru je osoba, druhé podstatné jméno v páru je reakce této osoby.

Výsledek tak bude obsahovat páry oddělené čárkou a bude jasné, že každá reakce byla provedena danou osobou.

Příklad vyjádření reakcí osob ve verši: "Ježíš:kritika,farizej:obrana,farizej:útok"

Další příklad: "Ježíš:příkaz,uzdravený:svědectví"

11. sloupec:"překlad_jmen": vypište páry názvů osob jak jste je přeložil z angličtiny do češtiny. Každý pár se bude skládat z anglického názvu a českého překladu. Za každým párem udělejte čárku:",". Například:"pharisee:farizej,Jesus:Ježíš,Mark:Marek".

12. sloupec:"footnote": pokud byla dole v textu poznámka pod čarou tak ji sem přesuňte, ale přeložte ji do češtiny.

Počet sloupců hlavičky celkem 12.

Počet datových sloupců celkem 12.

Výstup má být v CSV. Pozor, v textu jsou také nadpisy jednotlivých sekcí příběhu a dole jsou poznámky pod čarou - ty nejsou součástí biblického textu:


Komentáře

Oblíbené příspěvky