6. díl - Nedostatečná ochrana duševních útrap a dalších nemajetkových újem v zákonech o očkování

6. díl

Nedostatečná ochrana duševních útrap a dalších nemajetkových újem v zákonech o očkování

výchozí zdroj: https://advokatnidenik.cz/2022/04/29/odskodneni-ujmy-po-ockovani-proti-onemocneni-covid-19-v-praxi/

Tato část článku se věnuje otázce, jakým způsobem jsou řešeny nemajetkové újmy, konkrétně duševní útrapy, které mohou být způsobeny očkováním proti covidu-19. Zákon č. 116/2020 Sb. a zákon č. 569/2020 Sb. neposkytují explicitní ustanovení o povinnosti odškodňovat duševní útrapy.

Podle českého občanského zákoníku je povinnost odškodnit nemajetkovou újmu buď výslovně dohodnuta mezi škůdcem a poškozeným, nebo stanovena zvláštním zákonem. V případě očkování proti covidu-19 není taková povinnost pro duševní útrapy stanovena.

V článku se dále cituje nález Ústavního soudu, který zdůrazňuje potřebu plné náhrady újmy včetně duševních útrap. Ústavní soud tvrdí, že dosavadní postup obecných soudů, které neposkytují náhradu za psychické újmy v důsledku očkování, je nepřijatelný a nepodporuje princip plné náhrady újmy na zdraví.

Článek také poukazuje na další nedostatky v zákonech týkajících se očkování proti covidu-19. Například se neřeší náklady na výživu pozůstalých, kteří ztratili živitele kvůli újmě způsobené očkováním, nebo odškodnění dítěte, jehož matka byla očkována během těhotenství.

Celkově lze říci, že zákony č. 116/2020 Sb. a č. 569/2020 Sb. neposkytují dostatečnou ochranu a náhradu pro duševní útrapy a další nemajetkové újmy, které mohou být způsobeny očkováním proti covidu-19. Toto je závažný problém, který by měl být adresován a řešen legislativními úpravami.

JUDr. Vladana Vališová, LL.M., působí jako advokátka a rozhodce Mezinárodního rozhodčího soudu při ČMKBK a Sboru rozhodců FAČR a pro ČLK přednáší zdravotnické právo v rámci kurzů celoživotního vzdělávání lékařů.

Komentáře

Oblíbené příspěvky