5. díl - Nesnáze s náhradou po očkování: Jaká práva MZČR vylučuje a jak žádat o odškodnění

5. díl

Nesnáze s náhradou po očkování: Jaká práva MZČR vylučuje a jak žádat o odškodnění

výchozí zdroj: https://advokatnidenik.cz/2022/04/29/odskodneni-ujmy-po-ockovani-proti-onemocneni-covid-19-v-praxi/ 


V této části článku se zabýváme otázkou, jaká práva a nároky mají lidé, kteří utrpěli újmy po očkování proti covidu-19, a jak Ministerstvo zdravotnictví tuto problematiku řeší.

Prvně je zdůrazněno, že MZd umožňuje odškodnění za vytrpěné bolesti, ztrátu na výdělku a ztížení společenského uplatnění. Nicméně způsob, jakým je třeba tyto nároky prokázat, není vždy zcela jasný. Některé údaje v dokumentaci MZd mohou být matoucí, ale je důležité si uvědomit, že v některých případech může být nutné uplatňovat více než jeden nárok.

Dále se článek věnuje otázce, zda je možné žádat o náhradu nákladů spojených s péčí o poškozeného, například odborné posudky, právní pomoc nebo mzdové výpočty. Zde je klíčovým faktorem, zda tyto náklady byly vynaloženy účelně a jsou spojeny s péčí o zdraví postiženého. Je důležité si uvědomit, že pokud by k újmě na zdraví nedošlo, tyto náklady by nevznikly.

Nakonec se článek zabývá otázkou, proč se zákonodárci rozhodli pro odlišnou úpravu pro očkování proti covidu-19 ve srovnání s jinými očkováními. Zde se objevuje debata o tom, zda bylo očkování proti covidu-19 v určitém období formálně nepovinné nebo spíše vynucované. Tato otázka má vliv na to, zda by mělo být možné žádat o náhradu újmy i v případě tohoto očkování.

Celkově lze konstatovat, že pro postižené osoby je obtížné navigovat v tomto komplexním právním rámci a získat odškodnění za utrpené újmy. Dochází k situacím, kdy lidé musí vynaložit finanční prostředky na expertní posudky a právní pomoc, aniž by byli jisti, zda budou úspěšní ve svém požadavku na odškodnění.

JUDr. Vladana Vališová, LL.M., působí jako advokátka a rozhodce Mezinárodního rozhodčího soudu při ČMKBK a Sboru rozhodců FAČR a pro ČLK přednáší zdravotnické právo v rámci kurzů celoživotního vzdělávání lékařů. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky