Materiály pro 3D tisk FDM

Materiály pro 3D tisk FDM (Fused Deposition Modeling) jsou základním stavebním kamenem celého procesu tisku. Zde jsou některé z materiálů, které jste zmínil:

  1. ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene): Tradiční termoplastický polymer, známý svou pevností a odolností proti teplu. Často se používá pro prototypy a koncové produkty.

  2. ASA (Acrylonitrile Styrene Acrylate): Podobný ABS, ale s lepší odolností proti UV záření. Hodí se pro venkovní aplikace.

  3. FLEX (TPE nebo TPU - termoplastický elastomer): Elastický materiál, který se používá pro tisk pružných nebo gumových objektů.

  4. Nylon: Odolný a lehký materiál, vhodný pro funkční díly s vysokou pevností.

  5. PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol): Kombinuje pevnost ABS s transparentností a odolností PET. Bezpečný pro potraviny a lehký.

  6. PLA (Polylactic Acid): Biodegradabilní materiál vyrobený z obnovitelných zdrojů, často používaný pro prototypy a hobby tisky.

  7. PVA (Polyvinyl Alcohol): Používá se jako podpůrný materiál pro složité struktury. Snadno rozpustný ve vodě.

  8. TUP (Thermoplastic Polyurethane): Flexibilní a odolný materiál, obzvláště vhodný pro tisk funkčních prototypů.

  9. Wood: Materiál obsahující dřevěná vlákna, která dávají tisku dřevěný vzhled. Často kombinovaný s PLA.

Tloušťka vrstvy a rychlost tisku jsou dvě klíčové proměnné při nastavování 3D tiskárny. Tloušťka vrstvy ovlivňuje detaily tisku, zatímco rychlost tisku může ovlivnit kvalitu a pevnost tisku. Vámi uvedené hodnoty, tj. tloušťka vrstvy 0.1mm-0.4mm a rychlost tisku 50mm/s, jsou běžné hodnoty, které lze použít jako výchozí nastavení. Nicméně je vhodné provádět testy a upravovat tyto parametry podle konkrétních potřeb a vlastností tiskaného modelu.

 

Tiskárna Creality Ender 3

Komentáře

Oblíbené příspěvky