Příprava HW pro OS linux a server mysql (potřebujeme 1xSSD, 2xHDD + záložní disky ideálně RAID)

Potřebujeme 1xSSD kde nainstalujeme 1. záložní systém linux s minimálním softwarem (kompletně nainstalované, ale bez vývojářských nástrojů apod. na jednom oddílu pro nouzové spuštění).

+ 2x až 3x HDD (dle potřeby)

  - Jeden disk na přípojné body /var a /tmp (případně /home)

  - Druhý disk na data mysql

  - Případně jeden samostatný pevný disk nebo oddíl pro data /home (ani ne kvůli konfiguračním souborům aplikací, ale spíš proto, že nepovažuji za dobrý nápad mít uložený na ssd disku důležité osobní data vztahující se k práci a osobním potřebám).

+ záložní disky ideálně RAID)

Zjednodušený postup

Předpokládejme, že máte dva disky: HDD1 (kam chcete rozdělit prostory na oddíly pro /tmp a /var) a HDD2 (kam chcete přesunout obsah složky /var/lib/mysql).

  1. Příprava HDD1:

    • Rozdělte disk HDD1 na dva oddíly: jeden pro /tmp a druhý pro /var.
    • Určete dostatečnou kapacitu pro každý oddíl v souladu s vašimi potřebami a velikostí dat, která chcete ukládat na /tmp a /var.
    • Pokud nechcete připojit /home na samostatný disk, vytvořte také oddíl pro přípojný bod /home
  2. Instalace systému:

    • Při instalaci operačního systému určete, který oddíl na HDD1 bude připojen jako /tmp a který bude připojen jako /var. Většinou se to nastavuje v části diskového oddílu během instalace systému.
  3. Připravení HDD2:

    • Ujistěte se, že disk HDD2 je fyzicky připojen a dostupný ve vašem systému.
  4. Zálohování MySQL databáze:

    • Před provedením jakýchkoli změn je nutné zálohovat obsah složky /var/lib/mysql, abyste minimalizoval riziko ztráty dat. Můžete použít nástroje jako mysqldump nebo jiné zálohovací nástroje pro MySQL.
  5. Přesun dat:

    • Po zálohování MySQL databáze můžete přesunout obsah složky /var/lib/mysql na nový disk HDD2. Zkopírujte obsah složky z HDD1 na HDD2 pomocí nástrojů jako rsync nebo cp v příkazovém řádku, aby byl zachován původní obsah a oprávnění.
  6. Nastavení MySQL:

    • Po přesunu dat musíte upravit konfiguraci MySQL serveru, aby brala v potaz novou cestu k datům. Změňte cestu pro ukládání MySQL dat v konfiguračním souboru MySQL serveru, který se obvykle nachází v /etc/mysql/mysql.conf.d/mysqld.cnf nebo /etc/mysql/my.cnf. Upravte položku datadir, aby odkazovala na nové umístění dat na HDD2.
  7. Restart MySQL serveru:

    • Po provedení změn v konfiguraci MySQL serveru proveďte restart MySQL serveru, aby byly změny aktivovány.
  8. Ověření funkčnosti:

    • Ověřte, že MySQL server správně funguje a načítá data ze své nové složky na HDD2.
  9. Zálohování MySQL serveru:

    • Po úspěšném nastavení MySQL serveru na nové umístění je důležité pravidelně provádět zálohy MySQL databáze na jiné médium, aby byla zajištěna ochrana dat.

Komentáře

Oblíbené příspěvky